Çemen 9 asırdır Tokat bölgesinde üretilen, bölge halkı tarafından hem kahvaltılarda hemde birçok yemekte kullanılan baharatlardan oluşan bir ezme karışımıdır. Her yörenin kendine has çemen çeşidi vardır ancak Hakiki Çemen gerek kıvamı, aroması ve lezzeti gerekse faydaları açısından diğerlerinde ayrılır. Tokat Bölgesi Çemeni yemeklere verdiği tat ve aromadan hariç insan sağlığına faydalarıyla da ön plana çıkmaktadır.
Çemenin ana maddesi çemen otudur. Mercimekgillerden olan bu şifalı ot mevsimi gelince hasat edilir, öğütülür ve elenir. Daha sonra Çemen olmak üzere farklı oranlarda onlarca çeşit baharatla karıştırılır, sarımsak ve tuz da eklenerek istenilen kıvama ulaşana kadar yoğurulur. Sonuç olarak muhteşem kokusuyla Sofralık çemen ortaya çıkar.
Çemen sofralarda kullanılmasının yanı sıra enfes pastırmalara muhteşem aromasını veren temel malzemedir. Pastırma yapmak üzere ayrılan etler güzelce çemen ile kaplanır ve kurumaya bırakılır. Bu esnada Tokat Ev Çemeni ete kendine özgü koku ve aromasını kazandırır.
Çemenin kendine has yoğun bir kokusu vardır. Çemen vücuttaki toksinleri yakalayarak vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur. Vücudu kuvvetlendirici ve ısıtıcı etkisi vardır. Kış aylarında çemen tüketimi üşümeyi önler. Çemen yapımında kullanılan bitkiler eski çağlardan beri boy uzatıcı olarak bilinmektedir. Çemen tüketiminin cinsel yönden güçlendirici etkisi vardır.
Çemen Tokat bölgesi insanları tarafından çok sevilen ve tüketilen bir gıdadır. Bu bölgede kahvaltılarda ezme/sos olarak tüketilir. Bunun yanı sıra madımak yemeği, ıspanak yemeği, çemenli yumurta, Etli Tokat Tiriti gibi birçok yemekte de aroma ve tat verici olarak önemli rol oynar. Tokat’a gelen yerli yabancı turistler Tokat’tan ayrılırken en az 1 adet Tokat Çemeni alırlar.